Egy király Korg!

2013.04.09. 18:01

Borítékolható volt, hogy a Korg előbb-utóbb élni fog a KING-KORG szójáték lehetőségével, már csak az volt a kérdés, hogy milyen eszköznél teszi ezt. Elérkezett az alkalom és tényleg egy király analóg modellezős szintetizátor kapta a megtisztelő címet.

 

A KingKorg szintetizátorról kiszivárgott legeslegelső kép még erősen kacsa-gyanús volt, de a Korg egy laza csuklómozdulattal lerántotta a leplet a hangszerről és valóban egy megtestesült eszközről van szó.

 

 

kingkorg.jpg

 

 

A KingKorg végre eljutott magyarországra is és a hétvégén alkalmam nyílt kipróbálni. Teljesen részletekbe menő tesztet nem volt lehetőségem készíteni és talán felesleges is lenne a paraméterek erdejével szaporítani a szót, arra ott a specifikáció. Inkább a személyes tapasztalataimra hagyatkoznék.

 

Az első pár perc után egyetlen jellemzővel tudnám illetni a hangszert: nagyon kultúrált! Az utóbbi években rengeteg igen jó és ígéretes beltartalmú KORG szintetizátorral örvendeztetett meg minket a gyártó, de az anyaghasználat mindig kicsit kérdéses benyomásokat hagyott mindenkiben akikkel beszélgettem az idők során.

 

A KingKorg ezúttal nagyon kellemes, finommechanikai érzetet kelt az emberben. Az alumínium fedlapban szépen mutatnak a fényes műanyag-felületű gombok, visszajelző LED-ek, ahogy a 3 kijelző fedlapja is. A tekerők tapintása is nagyon finom, fényes bakelit-szerű és nem amolyan olcsó fröccsöntött hőre lágyuló műanyag érzetét keltik. A racsnis potik nagyon finoman állnak pozícióba és egyébként is nagyon szép, klasszikus krómtárcsa díszítést kaptak. Egy szó mint száz, szép lett, és valahogy a billentyűzetén is nagyon kényelmes a játék.

 

A kezelőszervek felépítése rendkívül egyszerű és logikus. A hangszert arra tervezték, hogy otthon a szobában a leg-elképesztőbb, leg-összetettebb hangzásokat állítsuk elő, mentsük el, majd a színpadon játszi könnyedtséggel nyúlhassunk ezekbe bele és színezzük, variáljuk a játékunkat tovább. A dedikált kategória-gombok is a hangszínek gyors színpadi elérhetőségét segítik.

A kezelőszervek elhelyezésének és feliratozásának az átláthatóságában személy szerint éreztem egy kis nehézséget… az összetartozó Blokk-okat kicsit jobban elválaszthatták volna egymástól, akár csak grafikusan kis vonalakkal, mert így egy kicsit nehéz őket külön választani egymástól, főleg élő szituációban rossz színpadi megvilágításnál… nyilván a megszokás és a hangszer teljes megismerése sokat kiküszöböl a dolgon, de így elsőre biza sokat kellett hajolgatni és közelebbről megnézni, hogy mi hova tartozik. 

 

 

 

kingkorg2.jpg

 

 

 

 

Ugye hogy szőrszálhasogatásnak tűnik? Ha ez a legnagyobb baj a hangszerrel, akkor máris mindannyian jól jártunk :)

 

Ami a hangját illeti, részemről nagyon jó, nagyon fényes, erős és meleg. Hallani azért a KORG-os hagyományok nyomait, főleg a presetek miatt, de... egyrészt rengeteg új beállítással gyarapodunk a hangszer által, beleértve a legújabb trendi hangszíneket, de hallottam benne egészen új izgő-mozgó ötleteket is... Másrészt editálható analóg modellező hangszer lévén természetesen csak rajtunk áll, hogy mennyire térünk el a preset beállításoktól. Így nem hiszem hogy ne élvezné a hangszer társaságát akár egy olyan ember is, aki írtózik minden gyári preset használatától… egyszersmind aki könnyen és különösebb fejvakarászás nélkül szeretne hozzájutni a legfrissebb trendi hangokhoz, az is megtalálhatja a számítását a KingKorg-ban. Arról se feledkezzünk meg, hogy vannak a hangszerben sample alapú hangszínek is, így EP-s, Zongorás, Orgonás, Stringes projektben is bőven lehet használni. Arról pedig, hogy a hangszer épp milyen forrást használ a megszólaláshoz, arról szép, pirosan világító feliratok tájékoztatnak, így nem lehet eltévedni és azt is azonnal fel lehet mérni, hogy adott hangszínből milyen irányban tudunk eltérni a tekerők segítségével.

 

Én a magam részéről nagyon szívesen tekergetnék belőle ki új hangzásokat otthon, majd elvinném a szinti-koncertjeinkre ahol agyon mozgatnám és modulálnám őket :)

 

Szerintem izgi cucc, és a többi nagy nevű VA mellett bőven lehet számolni vele is.

A bejegyzés trackback címe:

https://synthimania.blog.hu/api/trackback/id/tr55213740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása