A KORG SR1 (SOS) recordere egy igazán hasznos kis eszköz. Sokszor láthattuk, hallhattuk a technikai paramétereit, így arra nem térnék ki... legyen elég, hogy végtelen számú sáv felvételére alkalmas “overdub” módszerrel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kis eszközt láthattuk számos videóban, amelyekben gitáros zenész kollegák mutatják be, milyen hasznos eszköz és milyen könnyű vele nótákat képezni.

De miért épp csak gitárosok használhatnának egy ilyen berendezést? A bemenetei között megtalálható a stereo line in csatlakozás is, így akár billentyűsök is haszonnal alkalmazhatják az eszközt. De szerintem bármilyen énekes, fúvós, gitáros, táncos, akármilyen előadó is bátran kiállhat vele a színpadra zenei alapnak és biztos vagyok abban is, hogy a technikus szakember sem haragudna meg, ha SOS-t vinnének magukkal a rongyos, karcos írott CD helyett :-)

Közismert igen, hogy a szintik már mindent tudnak, van bennük szekvenszer, meg minden, de állítom, hogy sok mű akad el valahol a hangszer bekapcsolása, a hangszínek válogatása, és a szekvenszer “helyzetbe” hozása között a sok macera miatt. Az SOS azonnal rendelkezésre áll, ott a zongora, idulhat a TAKT és már meg is őríztük az ötletet. Itt akár meg is állhatunk vele, de ha kedvünk szottyan rápróbálhatunk újabb hangszíneket, szólamokat, rápötyöghetünk ritmust stb. kipróbálhatjuk, hogy egyáltalán hogyan hangozna, anélkül, hogy a szinti szekvenszerébe behívott hangszínek effektútjaival és midicsatorna-leosztásaival bajlódnánk. Már a felvételnél alkalmazhatjuk az SOS effektjeit is, ami még közelebb juttat minket ahhoz, hogy az elképzeléseinknek megfelelően őrízzük meg a pillanatyi ötletet.

Így történt ez a következő felvételemmel is. Csupán két harmónia és a hozzá tartozó zongorakíséret volt az alapötlet, ami miatt teljesen felesleges lett volna nagy melóba fogni és valljuk be nem sokat őrzött volna meg az elképzelésből sem, ha egy papírra felírom, hogy C és G :-) A többi már csak rápötyögésből, próbálkozásból adódott hozzá, köszönhetően annak, hogy végtelen próbálkozás áll az ember rendelkezésére anélkül, hogy az a minőség rovására menne. A felvételen az is tetten érhető, hogy az SOS remek sztereó mikrofonjával milyen jó shaker-felvételt készíthetünk egy pezsgőtablettás doboz rázogatásával :-)

 

soundcloud.com/korodi-csaba/korodi-csaba-viszlat

 

 
 
 
Az eszköz óriási haszna az is, hogy a felvett sávok elemeit külön-külön is megőrzi a fájlrendszerében, így ha jól sikerült a felvételünk, azt tovább is hasznosíthatjuk, vagy akár meg is masterelhetjük számítógépen. Esetemben erre sem volt szükség, hiszen az SOS-ben található egy FINALIZE funkció is, amivel az adott - számos darabkából összepakolt zenénket - egy tökéletes, normalizált, sztereó WAV fájlban összegzi nekünk saját maga.

 

A fent hallható zene bármennyire is “képújságos” jellegel készült zeneileg :-), technikailag teljes egészében az SOS-el lett létrehozva, effektezve, masterelve.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://synthimania.blog.hu/api/trackback/id/tr523057550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves Csaba!
Jó minőségű mikrofonnal rendelkező digitális felvevőt keresek kevés pénzért (nagyon) amatőr akusztikus fingerstyle gitározás és éneklés (amerikai folk) felvételére, á la Zoom H2n, Tascam DR40. Találtam használtan egy ilyen Korg masinát, és azt szeretném kérdezni, hogy a beépített mikrofonja mennyire lenne alkalmas a fenti célra a fenti készülékekhez képest (ha ismered azokat, vagy a kategóriát, amelyben versenyeznek). Nekem nem line in jelek és a többszörös overdub lenne a lényeg, hanem az akusztikus gitár és az énekhang kondenzátor-mikrofonos, természetes hangzású rögzítése. Segítenél dönteni? Fogalmam sincs, kapok-e értesítést arról, ha itt válaszolsz, ezért kérlek, ha nem nagy fáradság, írj inkább a zskaldos kuhkattz dzsíméjl pont kom címre, légy szíves.
Előre is köszi:
Zsolt
@Kiwicake:

Kedves Zsolt!

Megtisztelsz a kérdéseddel!
Az említett Zoom és Tascam felvevőkkel nincs tapasztalatom, de érzésem szerint sokkal inkább fel vannak készítve a jó minőségű mikrofonos felvételre mint a KORG SOS.

De azért ennek a KORG masinának sem kell szégyenkeznie, bár nincsen összehasonlítási alapom, így véleményt nem tudok alkotni. A KORG-ot én főleg vonalból használom, ezért gondoltam most a kérdésed kapcsán kipróbálom, hogy mit tud a mikrofonja. Sajnos gitározni nem tudok és akusztikus gitárom sincsen, de azért akad itt egy elektromos gitár. A saját kezdetleges gitártudásommal készítettem pár felvételt az elektromos gitár akusztikus hangjával, ami azért nyilván halkabb és vékonyabb mint egy akusztikus gitár. A felvételeket mellékelem ZIP fájlban, így legjobb ha magad győződsz meg róla, hogy kielégíti-e az igényeidet. Rögzítettem nyers hangot is, meg effektezetteket is, hiszen a felvevő saját effektprocesszorát rákapcsolhatjuk a mikrofon bemenetre is... többek közt ez a lehetőség is szólhat a Korg masina mellett. Illetve a multisávos felvételre is hamar rá lehet kattanni, aztán már szinte el sem tudjuk nélküle képzelni. És hát szerintem az árkategória sem mellékes.

Megjegyzés: aki a témával kapcsolatban kíváncsi a felvételekre, jelezze bátran és szívesen rendelkezésre bocsátom.
süti beállítások módosítása