Lipcsei István barátom és zenészkollegám nagy fába vágta a fejszéjét: régóta foglalkoztatja a szintetizátoros muzsika, megjárta a szokásos PC trackeres lépcsőfokokat is, de istenigazából pár éve vágott bele komolyabban a zenélésbe. Most úgy érezte, elérkezett az idő, hogy tegyen egy összefoglalót és bemutassa nagyközönség előtt is, hogy hol tart a szintetizátoros muzsikálás és az egy életen át tartó fejlődés hosszú útján. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Aki csinált már ilyet, az tudja, hogy az elektronikus hangszerek egységbe integrálása, közös együtműködésre és munkára fogása milyen összetett művelet, főleg első-koncertezős előadóként. Ráadásul Lipi a munka legelején tett egy igen merész elhatározást: a muzsikáit eredetileg PC segítségével készítette, ahol a VST-k és a polifónia száma nem jelenthet gondot, de a koncertre elhatározása szerint számítógép nélkül szándékozta elvinni az alkotásait. Ez sok munkát és egy sor megoldandó feladatot jelentett, amelyet teljes egészében egy KORG TR 61-es vezényletével oldott meg. Elmesélte, hogy a polifónia-korlátokat milyen megoldásokkal küszöbölte ki a TR szekvenszerében, amiből a koncert teljes anyaga szolgáltatta az alapokat az élő játéka alá.

Lipi egy kis vendégszereplésre engem is meginvitált a műsorába, ami nagy megtiszteltetés és bár nála kicsit bátortalanabbul mondtam "igen"-t a felkérésre, de a lelkesedése végül engem is felvillanyozott. Örülök, hogy részt vehettem Lipi e jeles eseményén és egy életre szóló közös élménnyel lettünk gazdagabbak.

A fellépés további érdekessége volt, hogy egyúttal kisebbfajta KORG dömpinggé és bemutatóvá fajult :-) Lipi szettjének lelke egy KORG TR 61, a sava-borsa egy KORG R3 volt, a TR egyik Individuális kimenetén egy KORG AX3G lógott, a lézerek formáit és tempóját egy KORG Poly800 billentyűiről vezérelte Kovács András (Vahi) barátunk. Én a vendég-számokban KORG Trinity Plus-t, KORG Monotron-t, egy újabb KORG AX3G-t használtam és ne feledjem, hogy az egész koncert audió felvételét egy KORG SR1 (SOS) felvevővel végeztük. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Köszönet a fotókért Töreki Tamás barátunknak!

 

 

 

Lipi - Szintetizátorvarázs (LIVE) Blue Song 

 A Blue Song Lipi saját szerzeménye. A zene alapjait a TR szekvenszerében állította össze, amire élőben elektromos zongorával játszott rá. A vendégszereplésem a szám első felében a monotron csavargatását jelentette, majd a fináléban a Trinity SOLO-TRI kártyájából egy szóló hangszínnel szálltam be Lipi felfokozott melódiájába.

 

 

Lipi - Szintetizátorvarázs (LIVE) Úton (Koródi Csaba) 

 Az "Úton"-al lehetőségem nyílt egy saját számmal beszállni a műsorba. A zene alapját a Trinityben állítottam össze, aminek a hangjához KORG MS2000BR-ből mintavételezett hangokat tettem samplerrel, élőben SOLO-TRI hangokat és zongorát játszottam, a teljes szám alá pedig az appreggiátort Lipi feszítette a KORG R3-ból.

A bejegyzés trackback címe:

https://synthimania.blog.hu/api/trackback/id/tr642999515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása